Az Operastúdió története

Erkel Operastúdió

2009 őszén Hruby Edit operaénekes és Mezei Pál zongoraművész megalapította intézményünkben az Erkel Operastúdiót, ehhez a projekthez 2013-ban Szilágyi Éva operaénekes is csatlakozott.
Szakképzett tanáraink, jelenleg is pályán lévő aktív művészek, akik elméleti és gyakorlati felkészítést nyújtanak az opera, dal, oratórium, klasszikus operett, musical énekesi pályára készülő tehetséges énekeseknek, a tanulmányaikat hivatalos oktatásban már befejezett pályakezdőknek, illetve a szakmában már elismert művészeknek egyaránt.

Az énekesek képzettségbeli különbségei nem elkülönítő tényezők, hanem inkább egybe olvasztják és erősítik a meglévő tudást, s a közös munkának köszönhetően elősegítik a művészi fejlődést.

A szerepgyakorlat, színpadi mesterség, beszédtechnika, színpadi mozgás, hangképző és korrepetíciós órák alkalmával növendékeink fejlesztik képességeinket és kibontakoztatják zenei tehetségüket, melynek eredménye, hogy minden évben érett színpadi produkciót adnak elő zenei nyílt napunkon, a Zenede Napon.
A stúdió célja, hogy lehetőséget biztosítson a legtehetségesebb klasszikus ének szakos növendékek számára a továbbképzésre, valamint hogy a vokális műfajok „királynőjét” az operát közelebb hozzuk azok számára, akik még nem szerették meg. Operáinkat magyar nyelven adjuk elő, hogy a cselekmény, a próza, az áriák, az együttesek szövege érthető és élvezhető legyen mindenki számára.

Igazán büszkék vagyunk a fellépő növendékeinkre, hiszen nagyon sok időt és energiát fordítanak a munkájuk és tanulmányaik mellett arra, hogy esténkét aktívan részt vegyenek az Operastúdió munkájában.
Az Operastúdió 2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett NTP-AMI-14-es pályázaton – mely a tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények támogatását szolgálja – teljes összeggel 1.037.000 forintot nyert. Rendszeres támogatást kapunk iskolánk Alapítványától is, mely lehetővé teszi, hogy évről évre új jelmezeket, díszleteket és kellékeket vásároljunk stúdiósaink számára.

Növendékeink lehetőség biztosítunk különböző koncerthelyszíneken való fellépésre: Duna Palota, Újpesti Polgár Centrum, Újpesti Kulturális Központ, Ady Művelődési Ház Újpest, Petőfi Sándor Művelődési Ház Csömör, Nagymarosi Művelődési Ház, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ.

Vendégművészeink:
Ürmössy Imre – Opera Nagykövet, a Debreceni Csokonai Színház szólistája
Mondok Yvette —Operaénekes, a Zeneakadémia PR manager
Bódi Zsófia—Magánénekes, A Nemzeti Énekkar tagja, Simándy Énekverseny díjazottja
Éles István— Karinthy Gyűrűs humorista, parodista
Somai Miklós – MTA – Tudományos Főmunkatárs/ Rendező
Zsovár Judit—Magánénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudományi PhD doktorandusz

Bemutatott műveink:
2009-2010 Cimarosa: Titkos házasság
2010-2011 Mozart: Figaro Házassága
2011-2012 Mozart: Cosi fan tutte
2012-2013 Strauss: A denevér
2013-2014 Gluck: A rászedett kádi
2014-2015 Mozart: A Varázsfuvola
2015-2016 Strauss: Egy éj Velencében
2016-2017 Mozart: A kairói lúd

Klasszikus zenei, népzenei és jazz-oktatás Újpest szívében: 1042 Budapest, István út 17-19.