Jazz

Gereben Zita

Jazz-ének

Gereben Zita, 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. Zenei tanulmányait a Leövey Klára Zeneiskolában kezdte, majd a 6. osztálytól a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagja lett. 8 éves korában kezdett hegedülni, majd később 3 évig brácsázott. 1996-tól 2000-ig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke, 2001-től pedig az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió hallgatója. Az énekléssel itt kezdett el komolyan foglalkozni.

Zenei Stúdióban szerzett szakvizsgája után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén folytatta tovább tanulmányait, ahol 2008-ban diplomázott jazz-ének, és előadóművész szakon.Saját zenekarát 2008-ban alapította Gereben Zita Quintet néven. A zenekar tagjai: Gereben Zita - ének, Horváth „Tojás” Gábor - zongora, Bécsy Bence - gitár, Bata István - basszusgitár, Gálfi Attila - dob.

Az énekesnőnek 2010-ben jelent meg első önálló, vokális jazz- albuma, Ready For The Sun címmel. A zene átmenetet képez a jazz és a populárisabb műfajok között. Ezt követte a 2012-ben megjelent második szólólemez Our Places címmel, amelyen a jazz mellett  a pop, a funk és az R’n’B stílusok dominálnak. Mindkét lemezen saját szerzeményeik találhatóak. Az énekesnő ezeken az albumokon szerzőként is bemutatkozott.

Zenei pályája mellett, miután lediplomázott, tanítani is elkezdett, a Hang-Szín-Tér Művészeti Zeneiskolában, Székesfehérváron. 2014-től az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola jazz-ének tanára.Külön öröm volt számára, hogy a neves amerikai énekes-ütőhangszeres Vinx-el (Sting, Herbie Hancock) lépett fel közös produkcióban 2010-ben.Énekesnője és tagja volt az Emil.Rulez! zenekarnak 2003-től 2008-ig. Emellett számos hazai elismert jazz- és popegyüttessel is dolgozott már együtt az elmúlt időszakban. Pl.: Modern Art Orchestra,  Random Trip,  Budapest Jazz Orchestra, Transform Quintet, Free Style Chamber Orchestra.2011-től 2015-ig a Gringo Sztár énekesnője volt Geszti Péter zenekarában.

Miskolczi Márk

Jazz-bőgő, jazz-basszusgitár

Jazz-bőgő tanulmányait az Etűd Zeneművészeti Szakiskolában kezdte 2010-ben, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán szerzett tanári mesterdiplomát 2017-ben. 2020-tól az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI tanára.

Aktív résztvevője a hazai jazzéletnek, állandó tagja többek közt a Mordent Quintetnek, Baló Sámuel triónak, Fenyves Quartettnek, Ég alatti 5-nek, Nagy-Babos Rebeka Quartetnek, a Four Dogs zenekarnak illetve a W69-nek.

2016-ban a Get Closer Jazz Fesztiválon első díjat nyert a BG5 Zenekarral, majd ugyanabban az évben szintén első díjat nyertek a Müpa által szervezett Jazz Showcase-en. 2020-ban szintén első díjat nyert a Nagy-Babos Rebeka Quartettel a Jazz Showcase-en, majd 2021-ben a Baló Sámuel trióval elnyerték a Budapest Music Center, illetve Harcsa Veronika különdíját.

Kinczel Dániel

Jazz-zongora, jazz-zenekari gyakorlat, jazz-elmélet

Jazz zongoraművész, tanár. 2007-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz- zongora szakán. Ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Jazz Szövetség versenyének legjobb hangszerelői díját. Azóta a jazz mellett, számos műfaj, számos formációjában szerepelt a hazai zenei élet résztvevőjeként.

Alkotói világa elsősorban a Kinczel Trio lemezeiről ismerhető meg, mely formáció munkásságának fő terepe. Korábban az Etűd Zeneművészeti Szakiskolában, jelenleg itt az újpesti zeneiskolában oktat jazz- zongorát, jazz- elméletet és zenekari gyakorlatot.  Tanítványai közül többen mára, már aktív szereplői a honi jazz és könnyűzenei életnek.

Kapcsolódó link: https://www.facebook.com/kinczeltrio/

Nesztor Iván

Jazz-dob és klasszikus ütő

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének nyugalmazott tanára.

A Ritmusjáték és Jazzdobolás című négykötetes iskola szerzője.

A dobtanítás mellett komponálással és népzenegyűjtéssel is foglalkozik.

Gitáron és furulyákon is játszik.

Kapcsolódó link: www.nesztorivan.hu

Varga György Bendegúz

Jazz-dob és klasszikus ütő

1976-ban születtem Budapesten, Rákospalotán nőttem fel. Gimnazistaként két osztálytársammal alapítottunk egy képzeletbeli zenekart, anélkül, hogy hangszereink lettek volna, vagy korábban bármiféle zenei képzésben részesültünk volna. Én a dobos szerepét vállaltam fel a képzeletbeli bandában. Miután társaim hangszereket szereztek maguknak, én is megvettem első dobfelszerelésemet. Így lettem dobos. A gimnáziumi rock-zenekarokban töltött évek után kezdtem Rácz Imrénél tanulni, aki fontos szerepet játszott abban, hogy érdeklődésem a jazz irányába fordult.

A szülői elvárásoknak engedelmeskedve igyekeztem “polgári foglalkozást” szerezni magamnak. Az ELTE Természettudományi Karán folytattam tanulmányokat, ahol mint geográfus és földrajz-tanár diplomáztam, 2003-ban.

Az egyetemi tanulmányaim vége felé elérkezettnek láttam az időt, hogy újra komolyan foglalkozzam a jazz-dobolással, ami után mindig is vágyakoztam. Beíratkoztam az Erkel Ferenc Zeneiskola jazz tanszakára, a "Postásba", amely ma a Bartók Béla Konzervatórium része. Ezután már zenei fejlődésem került érdeklődésem középpontjába.

Az Erkel Ferenc Zeneiskolában Geröly Tamás volt a dobtanárom. Ebben az időszakban voltak első fellépéseim, és kerültem be első állandó zenekaraimba. 2005 őszétől kezdve két éven keresztül Mohay András tanítványa voltam, aki igen nagy hatást gyakorolt rám, és óriási segítséget nyújtott abban, hogy jazz-dobos lehessek.

2006-ban felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, a “jazztanszakra", ahol négy évvel később főiskolai diplomát szereztem, mint jazz-dob előadóművész és tanár. Itt tanáraim Nesztor Iván, Kőszegi Imre, Jeszenszky György és Berdisz Tamás voltak.

Több mesterkurzuson is részt vettem, amelyeket olyan nagyszerű dobosok tartottak, mint Jeff Ballard, Ed Thigpen, Joey Barron, Antonio Sanchez, Howard Curtis, Németh Ferenc vagy Szendőfi Péter.

Jelenleg újra a Zeneakadémia hallgatója vagyok. Master diplomám megszerzésén fáradozom, amelyet várhatóan 2018-ban vehetek át. Tanáraim Jeszenszky György és Benkó Ákos.

A jazztanszakos években kerültem be első professzionális zenekaraimba, a Fenyvesi Márton Trióba, vagy a Rieger Attila vezette Trio Minor-ba. Ezen formációkkal több első díjat nyertünk országos jazz-versenyeken. (lásd ezek listáját lent). Rendszeresen helyettesítettem az Oláh Szabolcs Quartet-ben. Többek között felléptem Czirják Csaba, Szandai Mátyás, Szőke Nikoletta, Fábián Juli, Lakatos Ágnes, Regős István és Ávéd János zenekaraiban. Szerepeltem számos hazai és külföldi jazz fesztiválon és jazz klubban, például Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Kazahsztánban. (ezek közül néhány lent).

Alapító tagja vagyok a Karosi Júlia Quartet-nek, amelynek két lemeze jelent meg japán a japán Whereabout Recordsnál 2012-ben, egy pedig az amerikai Dot Time Records gondozásában 2014-ben. A zenekar tagjaként többször is együtt muzsikálhattam Lukács Miklóssal és Borbély Mihállyal, valamint Tobias Meinhart-tal.

2011 és 2013 között tagja voltam a Bacsó Kristóf Quartet-nek, Fekete-Kovács Kornéllal és Barcza Horváth Józseffel együtt. Jelenleg tagja vagyok Trio Minornak, a Violon d’Agnes-nek, valamint a Gáspár Károly Triónak, amelynek debütáló lemeze 2017-ben jelent meg.

2015-ben megalapítottam saját zenekaromat. A Varga Bendegúz Quintet sikerrel szerepelt a magyar főváros jazz klubjaiban, több nívós vidéki jazz-fesztiválon, valamint egy erdélyi turnén is. Koncertjeinken saját szerzemények, valamint jazz standard-ek mellett rock feldolgozásokat hallhat tőlünk a közönség. A zenekar tagjai Ávéd János, Czirják Csaba, Fenyvesi Márton, Bögöthy Ádám, de fontos szerep hárul az állandó helyettesekre, Mester Dánielre és Komjáti Áronra is.

2009 óta a fellépések mellett a tanítás is fontos szerepet kap az életemben. Korábban a veresegyházi Lisznyai Szabó Gábor Zeneiskolában tanítottam. 2012-től lehetek az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola ütő tanára, amit kifejezetten élvezek.

Kapcsolódó link: www.vargabendeguz.hu

Versenyek:

Magyar Jazz Szövetség Combo-verseny, 2007: Első díj - Fenyvesi Márton Trio (Fenyvesi Márton-Horváth Balázs-Varga Bendegúz)

Millenáris Teátrum első Jazz Jump Showcase, 2007: Első díj - Ávéd János Trio (Ávéd János-Hock Ernő-Varga Bendegúz)

Balatonfüredi Jazz Fesztivál jazz-verseny, 2008: Első díj - Fenyvesi Márton Trio (Fenyvesi Márton-Horváth Balázs-Varga Bendegúz)

Magyar Jazz Szövetség Combo-verseny, 2008: Első díj - Trio Minor (Rieger Attila-Horváth Balázs-Varga Bendegúz)

Magyar Jazz Szövetség Combo-verseny, 2011: Második díj - Karosi Júlia Quartet (Karosi Júlia-Balázs Tamás-Horváth Balázs-Varga Bendegúz)


Fesztiválok, nemzetközi és más fontos fellépések:

Alba Regia Jazz Feszt - Székesfehérvár (2016) - Varga Bendegúz Quintet

Debreceni Bor és Jazz Napok - Debrecen (2016) - Varga Bendegúz Quintet

Németországi turné - Többek között fellépés a berlini “b-flat Jazz Club-ban” (2015) - Karosi Júlia Quartet feat. Tobias Meinhart

jazzahead! Festival - Bréma, Németország (2014) - Karosi Júlia Quartet feat. Tobias Meinhart

Budapesti Tavaszi Fesztivál - Bálna, Budapest (2014) - Karosi Júlia: Hidden Roots Lemezbemutató Koncert (Karosi Júlia-Tálas Áron-Bögöthy Ádám-Varga Bendegúz-Tobias Meinhart-Kovács Linda)

Festival Doda Sosoku - Pöstyén, Szlovákia (2013) - Karosi Júlia Quartet feat. Tobias Meinhart

Almaty International Jazz Festival - Almaty, Kazahsztán (2013, 2012) - Bacsó Kristóf Quartet

Művészetek Völgye - Kapolcs (2011) - Bacsó Kristóf Trio (Bacsó Kristóf-Fenyvesi Márton-Varga Bendegúz)

Magyar Jazz Ünnepe - Budapest Jazz Club, Budapest (2011) - Bacsó Kristóf Quartet, Karosi Júlia Quartet

Franciaországi turné - Többek között fellépés a Festival Jazz les 24 heures Swing de Monségur en Gironde-on (2010) - Thomes Bercy & Trio Minor feat. Sarah Piet

Tribute to Monk Night - Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Balassagyarmat  (2009) - Szandai Mátyás Quartet (Szandai Mátyás-Szabó Dániel-Bacsó Kristóf-Varga Bendegúz)

Centre Pompidou Jeudi’s - Párizs, Franciaország (2009) - szóló, valamint duó fellépés Ávéd Jánossal

International Jazzfestival - Eszék, Horvátország (2008) - Fenyvesi Márton Trio

Európa Jazzhíd Budapest Jam - Budapest (2008) - Borbély Miklós-Fenyvesi Márton Quintet (Borbély Miklós-Fenyvesi Márton-Gayer Mátyás-Farkas Norbert-Varga Bendegúz)

Mol Jazz Fesztivál - Pinceszínház, Budapest (2007) - Czírják Csaba Quintet (Czirják Csaba-Bacsó Kristóf-Szabó Dániel-Szandai Mátyás-Varga Bendegúz)

BMC Music Flash - Művészetek Palotája, Budapest (2007) - Oláh Szabolcs Quartet (Oláh Szabolcs-Mester Dániel-Soós Márton-Varga Bendegúz)

Nagykanizsai Jazz Fesztivál - Nagykanizsa (2006) - Szolnoki Dóra Zamique (Szolnoki Dóra-Eőry Attila-Somos András-Hudák Zsófi-Varga Bendegúz-Somló Iván)

Balatonfüredi Jazz Fesztivál - Balatonfüred (2005) - Polonyi Artemisz Quintet (Polonyi Artemisz-Csongrádi Gábor-Rubik Ernő-Feke Zsolt-Varga Bendegúz)

Nyitott Műhely - Budapest (2004) - Gyémánt Bálint Trio (Gyémánt Bálint-Bornemissza Ádám-VargaBendegúz)

Cseh Péter

Jazz-gitár

1992-ben születtem, 10 éves korom óta tanulok zenét. Tanulmányaimat klasszikus gitáron kezdtem Budaörsön a Leopold Mozart Zeneiskolában. A komolyzene mellett a könnyűzene is régóta érdekel, így szinte a kezdetektől elektromos gitáron is játszom.
A Bartók Konzervatórium színeiben indulva 2018-ban az Év Fiatal Jazz Zenésze verseny döntőjébe kerültem. Szintén ez idő tájt a Shaibo zenekarral több tehetségkutató első díját nyertük el, rögzítettünk két stúdiólemezt, és megkaptuk a Hangfoglaló Program Induló Előadói pályázatának támogatását is.
A 2017/18-as tanév végén OKJ vizsgát tettem a Bartók Konzervatóriumban, és felvételt nyertem a Zeneakadémia Jazz Tanszakára, ahol pedig 2020 tavaszán végeztem.
A Nagy Emma Quintet formációval komoly sikereket értünk el a 2018-as indulásunk óta. Ezek közül néhány fontosabb:

-- három megjelent, és egy kiadásra váró negyedik stúdiólemez

-- Nemzetközi és hazai jazzversenyeken való eredményes szereplések:
- II. Belvárosi Jazzversenyen Fődíj,
- Kiemelt Szólista Díj (2018),
- Müpa Jazz Showcase Fődíj (2019),
- Jazzjuniors Fődíj (2021),
- Getxo Jazz Döntő (2021),
- Babel Jazz (2021)

Az elmúlt években különböző formációkkal olyan helyszíneken koncerteztem, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Várkert Bazár, az Opus Jazz Club vagy az A38 hajó, olyan rendezvényeken szerepeltem, mint a Művészetek Völgye, a Sziget Fesztivál, a Debreceni Bor- és Jazznapok és az Alba Regia Jazz Fesztivál, valamint számos külföldi koncertet is magam mögött tudhatok.
2019-ben Junior Prima díjban részesültem. Ugyanebben az évben megalapítottam a saját Triómat valamint Quintettemet.

A Nagy Babos Rebeka Quartettel elnyertük a Müpa Jazz Showcase 2020 fődíját. 2020-ban meghívásra részt vettem az Art of Virus elnevezésű zeneszerzői projektben.

2020 őszén megjelent a Cseh Péter Quintet saját szerzeményeimet tartalmazó bemutatkozó kislemeze ‘In Between’ címmel.
A 2021-as Debreceni Bor- és Jazznapok Artist in Residence Junior művésze voltam.

2022-ben rögzítettem a Cseh Péter Trióval az első nagylemezemet zenekarvezetőként.

Tanítani is szeretek, 2017 és 2019 között a budaörsi Kollektív Alternatív Zeneműhelyben, illetve ezzel párhuzamosan és azóta is magánúton is foglalkozom növendékekkel. Sikernek tartom például, hogy az egyik első magán tanítványomat felvették a Bartók Konzervatórium Jazz Tanszakára. 2020 és 2022 között Martonvásári Művészeti Iskola gitártanára voltam, 2022 őszétől pedig a Bartók Béla Konzervatórium, valamint az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI jazzgitár-tanára vagyok.

 

 

Serei Dániel

Jazz-dob

 

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszakán szerzett tanári mester diplomát, jelenleg az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, egyben mindkét iskola volt növendéke is.

Tagja többek között a Budapest Jazz Orchestra, a Chris Devil Trio, a Makovics Dénes Sextet, a Lisztes Jenő Cimbalom Project, az Oláh Krisztián Quartet és a Pankastic zenekaroknak. Fellépett és díjakat hozott el több formációval hazai és külföldi versenyekről is. A Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyén 2015-ben Legjobb Szólista díjat kapott, 2017-ben elnyerte a Magyar Jazz Szövetség Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó művészeti ösztöndíját, 2019-ben pedig  Artisjus Előadói díjban részesült.

Koncertezett többek között Roby Lakatossal, Tony Lakatossal, Lukács Miklóssal, Rick Margitzával, Marian Mexicanuval, Raul Midónnal, Miklósa Erikával, Jane Monheittal, James Morrisonnal, Ed Neumeisterrel, Mark Nightingalel, László Attilával, Oláh Kálmánnal, Ken Peplowskival, Tóth Verával, Várdai Istvánnal és Wolf Katival is.

Klasszikus zenei, népzenei és jazz-oktatás Újpest szívében: 1042 Budapest, István út 17-19.