Pályázat – 2014

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (a továbbiakban: OFI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2013–2014. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdet

a tehetséges fiatalok felkészítését végző, kiváló programmal dolgozó alapfokú művészetoktatási intézmények támogatására

A pályázati kategória kódja

NTP-AMI-13

A programunk, pályázatunk célja, hogy támogassuk a növendékein felkészítését végző kollégák továbbképzési lehetőségeit.

A pályázat keretén belül az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola pedagógus karának 18 tagja 10 fajta továbbképzési programban vesz részt, összesen 24 továbbképzést teljesítve. Ezek a továbbképzések akkreditációval rendelkeznek, aminek következtében a tanáraink a 2013. október 1. és 2014. június 30-a között összesen 750 óra képzést teljesítettek.

Három kollégánk már 2013 októberében megkezdte azt a 60 órás képzést, amelynek címe a „Zene szeretetére nevelés, zenei tehetséggondozás. Ez a tanfolyam Budapesten az ALAP Pedagógiai Központ szervezésében indult, melynek során minden hallgató egy zenei játék-, ötlet-, és módszertani gyűjteménnyel gazdagodik.

A Metronom Kht. „Stílus ismert és technikaképzés” címmű továbbképzési sorozatának, több részében vesznek részt tanárkollégáink. Többek között ennek keretében több kolléga ismerkedett meg a moszkvai Központi Zeneiskola speciális programjával.

Egy kolléga részt vett az országos versenyekhez kapcsolódó képzéseken, mely szintén a „Stílus ismert és technikaképzés” címmű sorozat része. Ennek keretén belül a XI. Országos Kodály Zoltán Szolfézs- és Népdaléneklési Versenyre való felkészítésben, felkészülésben vett részt, melynek területi válogatójára és az országos döntőre növendékével nevezett.

Ennek a továbbképzési sorozat részeként egy kolléga már 2013 októberében részt vett a kezdők tanításával és a gyakorlásra neveléssel foglakozó képzésen, egy kolléga pedig 2014 februárjában készül a kortárs zeneművek előadásáról szóló képzésre, melynek része Bali János előadása „Bevezetés az avantgárdba” című új kottája kapcsán.

A Metronom Kht. „Zenei munkaképesség-gondozás” címmű továbbképzésén több kolléga részt vett, mely a Kovács-módszer 40 éves tapasztalatát kínálja a muzsikálóknak. Ennek során pedagógusaink tanulhattak arról, hogy a növendékeiknek, miképpen teremtsék meg a kitartó munkához szükséges masszív fizikális és pszichés teherbírásukat, hogyan növeljék gyakorlási állóképességüket, hogyan biztosítsák stabil szereplési alkalmasságukat, mivel különösen a versenyekre, felvételire készülő növendékeknek különösen szükségük van. A pedagógusok megtanulhatták, hogyan ismerhetik fel a foglalkozási ártalmak kezdeti, rejtett szakaszát, hogyan előzhetik meg a leromlást, a betegségek kialakulását. Megismerhetik a Kovács-módszer speciális edzésrendszerét, kimondottan a muzsikálók szükségleteire kidolgozva, mely kifejleszti és fenntartja az intenzív zenéléshez szükséges teherbírást. Útbaigazítást kaptak arról, hogyan lehet a munkaképesség-gondozás tennivalóit beilleszteni a muzsikálók szinte mozdíthatatlanul zsúfolt életrendjébe.

Két kolléga a Metronom Kht.-nak „Muzsikáljunk együtt” címet viselő két továbbképzésén vesz részt, mely a zenekari munka a gyakorlás és a hangszerelés területén. Különös tekintettel a számítógép zenei felhasználásának lehetőségeire. Például saját zeneművek alkotása, hangszerelése, zenekari szólamok komponálása, kottakép szerkesztése, majd a zenedarab visszahallgatása. A tanfolyamon a résztvevők a gyakorlatban próbálják ki a fent említett tevékenységeket a zenei szoftverek segítségével, melyeknek kezelését elsajátíthatják az adott célfeladatnak megfelelően.

Egy kolléga hangképzéssel kapcsolatos továbbképzésen vett részt, melynek témája: „Csoportos és egyéni énekhangképzési ismeretek Bruckner Adrienne: Énekelni jó(l)! c. könyve alapján”. Az továbbképzési alkalmak feladata volt, a csoportos énekhangképzés korszerű módszereinek elterjesztése, középpontban az énekhangok kezelésének, fejlesztésének felelősségteljes szemléletével. A tanárok egyéni hangképzésének fejlesztése, hangi karbantartás, munkaképesség gondozás.

Egy kolléga részt vett a Lamantin Jazz Fesztiválhoz kapcsolódó akkreditált továbbképzésen. A Lamantin Jazz Fesztivál 14 éves múltra tekint vissza. A fesztivál ideje alatt immár 12. alkalommal kerül megrendezésre az egy hetes országos Lamantin Improvizációs Tábor, a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazz élet vezető személyiségei közül kerülnek ki. Néhány éve a tábor egyben 30 órás akkreditált pedagógus továbbképző tanfolyam is jazz tanárok számára.

Klasszikus zenei, népzenei és jazz-oktatás Újpest szívében: 1042 Budapest, István út 17-19.