Zenekarok, együttesek

Ifjúsági Fúvószenekar

Iskolánk Ifjúsági Fúvószenekara 1992-ben Dóra László tanár úr vezetésével alakult. Az elmúlt évek alatt az Újpesti Önkormányzat többszöri felkérése nyomán a kerület ünnepségeinek állandó résztvevői lettek. 2010-től a zenekar irányítását Szabó Krisztián vette át. Az ő keze alatt fejlődött számszerűleg is naggyá a zenekar.
2014-ben rendezte meg iskolánk az első Fúvószenekari Találkozót, ami 2016-ban nagy sikerrel folytatódott. Az a terve a zenekarnak, hogy kétévente összejönnek a meghívott zenekarokkal egy kis közös zenélésre Újpest Főterén, megvalósult.

Kis Fúvószenekar

Iskolánk legfiatalabb együttese a Kis Fúvószenekar, amit 2016 őszén Balázs András tanár úr alapított. Célja a növendékek felkészítése a nagyzenekari játékhoz.

Vonószenekar

Az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI Vonószenekara Bujtás József keze alatt kezdett dolgozni a 90-es évek elején. Az első évek az építkezés évei voltak. Az irányítást később átvette Skripeczky Istvánné, aki rögtön szétválasztotta a kicsiket és a régebben tanulókat, így jött létre a vonószenekar mellett a Tücsök zenekar.  A vonószenekart jelenleg Ella Miklós tanár úr vezeti.

A későbbiekben a vonószenekar alkalmanként kibővült fúvósokkal, hogy könnyebb szimfonikus műveket is megismerhessenek növendékeink. A zenekar számos országban járt, így Csehországban, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Angliában. A zenekar irányítását 2011-ben Sillye Gergely tanár úr vette át. Ő megint a vonószenekari munkát helyezte előtérbe. A zenekar minden évben legalább két-három alkalommal lép a nyilvánosság elé. Az utóbbi években már hangszeres növendékeink kíséretét is ellátják, szép sikerrel.

Tücsökzenekar

A Tücsök zenekar iskolánk legfiatalabb vonós növendékeiből alakult Skripeczky Istvánné tanárnő vezetésével, majd Kranabeth-Fadil Nagham, Jancsó-Vári Judit, Feltóti Zsuzsa és Pozsgai Erzsébet tanárnő is foglalkozott a zenekarral. Jelenleg Szalados Gyöngyi tanárnő a zenekar vezetője. Egyszerű darabokon keresztül vezeti be a gyerekeket a zenekari játék rejtelmeibe, az egymásra figyelésen keresztül a többszólamú játék nehézségeibe. A zeneiskola által rendezett „Mikulás koncert” állandó fellépői.

Csellóegyüttes

A Csellóegyüttes Pásztiné Szabó Zsuzsánna tanárnő növendékeiből alakult, a növendékek saját kérésére, akik rögtön kész elképzelésekkel indultak. A darabokat maguk választják ki, sokszor ők hangszerelik meg 4, 5 vagy 6 csellóra a műveket, nem ritkán népszerű könnyűzenét. Nagy sikert arattak Pozsonyban és Katowicében is a V4-ek Művészeti Projekt keretében megrendezett nemzetközi gálán.

Fuvolaegyüttes

A Fuvolaegyüttest Páll Dénes tanár úr alapította 2010-ben. Maga köré gyűjtötte nagyobb növendékeit egy kis közös muzsikálásra, és utána együtt maradtak. Ma már az alapító tagok kinőttek a zeneiskolából, de újak jöttek a helyükbe, immár más tanároktól is. Így az együttes maradt, és nagy kedvvel dolgoznak tovább.Jelenleg Petrovics Anna tanárnő vezeti.

Gitárzenekar

A Gitárzenekarral Gellért Gabriella tanárnő kezdett foglalkozni, majd az iskolából való távozása után Mayer Szilvia tanárnő vette át a stafétabotot. Állandó létszámuk 10-12 fő között mozog és minden héten örömzenélésre és egy kis munkára jönnek össze. Jelenleg Darázs Ádám tanár úr vezeti.

Lelkes kis csapat, akik szívesen játszanak hangversenyeken.

Népdalkör

A Népdalkör a népi ének tanszak és a hangszeres tanszakok növendékeiből alakult Bakó Judit vezetésével. Nagyobbrészt lányok alkotják a kört, de az utóbbi években már fel-feltűnik egy-két fiú is, akik szeretik a népzenét. Igényes munka a legfőbb erényük, amit hangversenyeken meg is mutatnak. Az együttesek karácsonyi hangversenyének és a Zenedenapnak állandó szereplői. Jelenleg Nemcsics Kinga tanárnő vezeti.

Operastúdió

Az Operastúdió az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI legnagyobb létszámú csoportja, ami egyedülálló a zeneiskolák világában. Talán még akad egy-két hasonló formáció, de akik minden évben egy teljes operát tudnak előadni, sokszor két szereposztásban, ilyen csak nálunk van. 2010-ben alakultak Hruby Edit tanárnő kezdeményezésére, amit 2014-ben Szilágyi Éva tanárnő vett át, de az ének tanszak mindegyik tanára részt vállal belőle. Kárpáti Magdolna, Hruby Edit és Szilágyi Éva is dolgoznak a művekkel. Az első előadás Cimarosa: A titkos házasság c. operája volt, majd ezt követte Mozart: Figaro házassága, a Varázsfuvola, Cosi fan tutte, Johann Strauss: A denevér, Egy éj Velencében c. művei. Az operastúdió állandó kísérője Mezei Pál tanár úr, aki oroszlánrészt vállal a munkából a zongorakíséretekkel.

Klasszikus zenei, népzenei és jazz-oktatás Újpest szívében: 1042 Budapest, István út 17-19.