Zenekarok, együttesek

Ifjúsági Fúvószenekar

Iskolánk Ifjúsági Fúvószenekara 1992-ben Dóra László tanár úr vezetésével alakult. Az elmúlt évek alatt az Újpesti Önkormányzat többszöri felkérése nyomán a kerület ünnepségeinek állandó résztvevői lettek. 2010-től a zenekar irányítását Szabó Krisztián vette át. Az ő keze alatt fejlődött számszerűleg is naggyá a zenekar.
2014-ben rendezte meg iskolánk az első Fúvószenekari Találkozót, ami 2016-ban nagy sikerrel folytatódott. Az a terve a zenekarnak, hogy kétévente összejönnek a meghívott zenekarokkal egy kis közös zenélésre Újpest Főterén, megvalósult.

Kis Fúvószenekar

Iskolánk legfiatalabb együttese a Kis Fúvószenekar, amit 2016 őszén Balázs András tanár úr alapított. Célja a növendékek felkészítése a nagyzenekari játékhoz.

Énekkar

A Zeneiskola egyik legfiatalabb együttese az énekkar, amit 2014-ben alapított Sillye Gergely tanár úr. 2019 óta Zólyomi Ernő tanár úr vezeti. Tagjainak létszáma folyamatosan bővül. Minden évben lehetőségük van az adventi időszakban a zenekarok hangversenyén megmutatkozni.

Vonószenekar

Az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI Vonószenekara Bujtás József keze alatt kezdett dolgozni a 90-es évek elején. Az első évek az építkezés évei voltak. Az irányítást később átvette Skripeczky Istvánné, aki rögtön szétválasztotta a kicsiket és a régebben tanulókat, így jött létre a vonószenekar mellett a Tücsök zenekar. Jelenleg Zólyomi Ernő tanár úr vezeti.

A későbbiekben a vonószenekar alkalmanként kibővült fúvósokkal, hogy könnyebb szimfonikus műveket is megismerhessenek növendékeink. A zenekar számos országban járt, így Csehországban, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Angliában. A zenekar irányítását 2011-ben Sillye Gergely tanár úr vette át. Ő megint a vonószenekari munkát helyezte előtérbe. A zenekar minden évben legalább két-három alkalommal lép a nyilvánosság elé. Az utóbbi években már hangszeres növendékeink kíséretét is ellátják, szép sikerrel.

Tücsök zenekar

A Tücsök zenekar iskolánk legfiatalabb vonós növendékeiből alakult Skripeczky Istvánné tanárnő vezetésével, majd Kranabeth-Fadil Nagham, Jancsó-Vári Judit és Feltóti Zsuzsa tanárnő is foglalkozott a zenekarral. Jelenleg Pozsgai Erzsébet tanárnő a zenekar vezetője. Egyszerű darabokon keresztül vezeti be a gyerekeket a zenekari játék rejtelmeibe, az egymásra figyelésen keresztül a többszólamú játék nehézségeibe. A zeneiskola által rendezett „Mikulás koncert” állandó fellépői.

Csellóegyüttes

A Csellóegyüttes Pásztiné Szabó Zsuzsánna tanárnő növendékeiből alakult, a növendékek saját kérésére, akik rögtön kész elképzelésekkel indultak. A darabokat maguk választják ki, sokszor ők hangszerelik meg 4, 5 vagy 6 csellóra a műveket, nem ritkán népszerű könnyűzenét. Nagy sikert arattak Pozsonyban és Katowicében is a V4-ek Művészeti Projekt keretében megrendezett nemzetközi gálán.

Fuvolaegyüttes


A Fuvolaegyüttest Páll Dénes tanár úr alapította 2010-ben. Maga köré gyűjtötte nagyobb növendékeit egy kis közös muzsikálásra, és utána együtt maradtak. Ma már az alapító tagok kinőttek a zeneiskolából, de újak jöttek a helyükbe, immár más tanároktól is. Így az együttes maradt, és nagy kedvvel dolgoznak tovább.

Harmonia Angelica Furulyazenekar

A Harmonia Angelica Furulyazenekart Mester Zsolt Barna tanár úr alapította saját növendékeiből, majd az együttes később kibővült a többi tanár diákjaival. Saját átiratban játszanak népszerű műveket. Külföldi vendégszereplésük Szerbiában volt, ahol Kacsóh Pongrác János Vitéz c. művének furulyazenekarra átírt keresztmetszetével nagy sikert arattak. Zenei táborban is jártak Erdélyben.

Gitárzenekar

A Gitárzenekarral Gellért Gabriella tanárnő kezdett foglalkozni, majd az iskolából való távozása után Mayer Szilvia tanárnő vette át a stafétabotot. Állandó létszámuk 10-12 fő között mozog és minden héten örömzenélésre és egy kis munkára jönnek össze.

Lelkes kis csapat, akik szívesen játszanak hangversenyeken.

Népdalkör

A Népdalkör a népi ének tanszak és a hangszeres tanszakok növendékeiből alakult Bakó Judit vezetésével. Nagyobbrészt lányok alkotják a kört, de az utóbbi években már fel-feltűnik egy-két fiú is, akik szeretik a népzenét. Igényes munka a legfőbb erényük, amit hangversenyeken meg is mutatnak. Az együttesek karácsonyi hangversenyének és a Zenedenapnak állandó szereplői.

Operastúdió

Az Operastúdió az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI legnagyobb létszámú csoportja, ami egyedülálló a zeneiskolák világában. Talán még akad egy-két hasonló formáció, de akik minden évben egy teljes operát tudnak előadni, sokszor két szereposztásban, ilyen csak nálunk van. 2010-ben alakultak Hruby Edit tanárnő kezdeményezésére, amit 2014-ben Szilágyi Éva tanárnő vett át, de az ének tanszak mindegyik tanára részt vállal belőle. Kárpáti Magdolna, Hruby Edit és Szilágyi Éva is dolgoznak a művekkel. Az első előadás Cimarosa: A titkos házasság c. operája volt, majd ezt követte Mozart: Figaro házassága, a Varázsfuvola, Cosi fan tutte, Johann Strauss: A denevér, Egy éj Velencében c. művei. Az operastúdió állandó kísérője Mezei Pál tanár úr, aki oroszlánrészt vállal a munkából a zongorakíséretekkel.

Klasszikus zenei, népzenei és jazz-oktatás Újpest szívében: 1042 Budapest, István út 17-19.